For Better Performance Please Use Chrome or Firefox Web Browser

بررسی اثر مالچ سرباره در به دام اندازی ذرات فرسایش یافته بادی در دستگاه سنجش فرسایش بادی

استفاده از انواع مالچ يكي از روش هايي است كه به شكل گسترده به منظور كنترل فرسايش بادي به كار مي رود. سرباره از محصولات فرعي صنايع فولاد است كه به صورت ضايعات، دفع و انباشته مي شود و نحوه استفاده از آن به عنوان موضوعي اساسي مطرح است. اين تحقيق به منظور بررسي اثر مالچ سرباره اي در به دام اندازي ذرات فرسايش يافته بادي بوسيله دستگاه سنجش فرسايش بادي در مزرعه تحقيقاتي دانشكده منابع طبيعي دانشگاه صنعتي اصفهان انجام شد. به منظور ايجاد بستر، نمونه خاك از منطقه شرق اصفهان برداشت و به آزمايشگاه منتقل و در آزمايشگاه به منظور ايجاد بادهاي با سرعت مشخص و در طول زمان مشخص از دستگاه سنجش فرسايش بادي استفاده شد. نمونه خاك و مالچ سرباره به ترتيب در سيني هاي فلزي به ابعاد 03/0×3/0×1 متر و به ابعاد06/0× 6/0×2 متر ريخته شدند. براي ارزيابي تاثير تيمارهاي سرعت باد، تراكم پوشش و اندازه ذرات مالچ سرباره در به دام اندازي ذرات فرسايش يافته به ترتيب سه سطح (6، 8 و 10 متربرثانيه)، چهار سطح (25%، 50%، 75% و 100%) و سه سطح (30-15، 45-30 و 60-45 ميلي متر) با چهار تكرار در نظر گرفته شد. ابتدا سيني سرباره را وزن كرده و در فاصله يك متري نسبت به سيني خاك قرار مي دهيم. سيني خاك تحت تاثير بادهايي با سرعت مشخص به مدت 5 دقيقه قرار گرفته، مجدداً سيني سرباره را وزن كرده و با توجه به اختلاف وزني آنها، مقدار به دام اندازي ذرات فرسايش يافته مربوط به هر تيمار محاسبه گرديد. نتايج نشان داد كه به دام اندازي ذرات به صورت نمايي با افزايش سطح پوشش سرباره افزايش ولي به صورت نمايي با افزايش قطر سرباره كاهش مي يابد. سطح پوشش 75% سرباره ميزان به دام اندازي ذرات را نسبت به سطح 25% تا حدود 3 برابر افزايش مي دهد و ميزان به دام اندازي ذرات در دانه بندي 30-15 ميلي متر، 2.2 برابر بيشتر از دانه بندي 60-45 ميلي متر در همان سطح پوشش مي باشد. به دام اندازي ذرات با افزايش سرعت باد بيشتر مي گردد. بطوري كه ميزان به دام اندازي ذرات در سرعت 10 متر بر ثانيه، 4.5 برابر بيشتر از سرعت 6 متر بر ثانيه مي باشد.

كلمات كليدي:

مالچ، سرباره، فرسايش بادي، به دام اندازي ذرات، دستگاه سنجش فرسايش بادي