For Better Performance Please Use Chrome or Firefox Web Browser

تعيين بهترين ترکيب سرباره فولاد­سازي (فولاد مبارکه) به عنوان مالچ جهت تثبيت رسوبات فرسايش يافته بادي (مطالعه موردي خاک­هاي منطقه شرق اصفهان)

اين تحقيق به منظور بررسي اثر مالچ سرباره اي بر ميزان فرسايش و سرعت آستانه فرسايش بادي بوسيله دستگاه تونل باد در مزرعه تحقيقاتي دانشكده منابع طبيعي دانشگاه صنعتي اصفهان انجام شد. به منظور ايجاد بستر، نمونه خاك از منطقه شرق اصفهان برداشت و به آزمايشگاه منتقل گرديد. در آزمايشگاه به منظور ايجاد بادهاي با سرعت مشخص و در طي زمان مشخص از دستگاه تونل باد استفاده شد. نمونه خاك در سيني هاي فلزي به ابعاد 3/0*1 متر و عمق 3 سانتي متر ريخته شد. مالچ سرباره در چهار سطح پوشش (25%، 50%، 75% و 100%)، سه دانه بندي (30-15، 45-30 و 60-45 ميلي متر) و دو ضخامت (يك لايه و دو لايه) و چهار تكرار در نظر گرفته شد. در هر كدام از سيني ها ابتدا سرعت آستانه فرسايش بادي در ارتفاع 20 سانتي متري اندازه گيري شد سپس آن ها را وزن كرده و تحت تاثير بادهايي با سرعت بيشتر از سرعت آستانه در ارتفاع 20 سانتي متري به مدت 5 دقيقه قرار گرفتند. مجدداً سيني ها را وزن كرده و با توجه به اختلاف وزني آن ها، مقدار مواد فرسايش يافته مربوط به هر تيمار محاسبه گرديد. داده ها به صورت آزمايش فاكتوريل در قالب طرح كاملاً تصادفي و با كمك نرم افزارهاي SPSS و Excel تجزيه تحليل شدند. نتايج نشان داد كه اختلاف معني داري بين تعداد لايه ها در سطح 5% وجود ندارد. با افزايش سطح پوشش و دانه بندي ميزان فرسايش بصورت نمايي كاهش يافته است. مالچ هاي سرباره با تراكم 75% و دانه بندي 45-30 ميلي متر بصورت يك لايه بعنوان بهترين تيمار بدست آمد.

كلمات كليدي:

تثبيت شن­هاي روان، مالچ سرباره، تونل باد، سرعت آستانه فرسايش، فرسايش بادي