- English
- فارسی
تعيين وضعيت كمي و كيفي منابع آب بر اساس نياز حيات وحش در پارك ملي كلاه قاضي
آب و كمبود فزاينده آن در عصر حاضر از نگراني هاي عمده بشر به حساب مي آيد. استفاده نادرست از منابع و مديريت نامناسب آن به اين مشكلات دامن زده و علاوه بر هدر رفتن و كمبود آب، كيفيت منابع آب را نيز دچار خسران نموده است.
مناطق حفاظت شده از جمله مكان هاي مورد توجه و مهم د رامر مديريت كمي و كيفي منابع آب هستند. اين مناطق، زيستگاه طبيعي گونه هاي در حال انقراض بوده و برآورده نمودن نيازهاي اوليه جانوران منطقه كه درگرو حفظ منابع آبي و خاكي زيستگاه است، از مهم ترين پارامترهاعي موفقيت در امر مديريت مناطق طبيعي و تحت حمايت مي باشد.
در اين مقاله، جهت بهره برداري مفيد و موثر از منابع آب وشماخت پتامسيل ها يآبي منطقه با استفاده از ابزارها و استانداردهاي مناسب، ارزيابي كمي و كيفي منابع آب منطقه حفاظت شده پارك ملي كلاه قاضي استان اصفهان صورت گرفته و با توجه به حيات وحش منطقه و نياز آبي آن راهكارهاي مديريتي جهت استفاده بهينه از منابع آبي پارك ارائه مي گردد.
نتايج پژوهش نشان داد كه به لحاظ كميت در فصل پر آبي از 16 منبع آبي چاه، چشمه و قنات منطقه، دو مورد آنها خشك بوده و يازده منبع نيز داراي دبي كمتر از يك ليتر بر ثانيه بوده و در فصل كم آبي اكثر منابع خشك و يا دبي خيلي كمي را دارند. از آنجا كه منبع آب سطحي دائمي در منطقه وجود ندارد جهت تامين آب مورد نياز حيات وحش پناهگاه ، با توجه به پراكنش منابع آب، مديريت بهينه و ارائه راهكارهاي مديريتي جهت مهار و ذخيره رواناب ضرورت دارد.
كيفيت اين آبها به اين صورت است كه پارامتر شوري در چشمه اشك و چشمه چاه موسي ممكن است براي حيات وحشي كه عادت به اين آب ها نداشته باشند باعث اسهال موقت گردد و سبب آبكي شدن مدفوع در پرندگان منطقه شود، اما ساير منابع آبي وضعيت بسيار خوبي دارند. از لحاظ حداكثر منيزيوم مجاز نيز مطابق استاندارد سرويس منابع آب استراليا، هيچ كدام از منابع آبي، از حد مجاز تجاوز نكرده اند و در مورد حداكثر TDS مجاز نيز محدوديتي جهت استفاده و شرب حيات وحش وجود ندارد.